Je hoeft tegenwoordig maar een krant, tijdschrift of webpagina te openen en de kreten als gluten intolerantie, insulineresistentie, hormonen die ons gewicht bepalen, komen ons tegemoet. Nieuwe boeken van “dieetgoeroes”, die overigens zo niet genoemd willen worden, zijn niet aan te slepen. Het is het gesprek van de dag aan de lunchtafel in de kantine. Is er een nieuw dieettijdperk aangebroken? Waar is onze Sonja gebleven? Of is misschien toch de schijf van vijf echt niet meer van deze tijd?
Tijdens de vakantie heb ik maar eens de tijd genomen om verschillende boeken te lezen. Ik ben begonnen met het boek “Broodbuik” van William Davis. Dit is een Amerikaanse cardioloog die al vele mensen op een tarwevrij dieet heeft gezet. Zijn overtuiging is dat de dwergtarwe die tegenwoordig voornamelijk verbouwd wordt de schuld is van al onze gezondheidsklachten. Denk aan overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar ook kleinere huis, tuin en keuken klachten als hoofdpijn, buik- en darmklachten, vermoeidheid en lusteloosheid. Door simpelweg tarwe uit je dagelijkse voeding te schrappen verdwijnen je broodbuik, muffintops, mannenborsten en suikerverslaving volgens Davis. Maar als je Davis regels goed volgt is het niet de bedoeling dat je alleen tarwe weglaat maar zo goed als alle granen. Dus niet tarwe vervangen door andere granen. Hij schrijft zijn cliënten een streng koolhydraat arm dieet voor met veel eiwitten, groenten en gezonde vetten. En dit zorgt dan weer voor een flinke caloriebeperking. Verklaart dit dan misschien het gewichtsverlies?
Daarna heb ik de “Voedselzandloper” van Kris
Verburgh gelezen. Het idee van de schijf van vijf maar dan een zandloper,
waarbij bovenin de zandloper de producten staan die je beter kunt minderen en
onderin de producten waarvan we juist meer zouden moeten eten. Ook Verburgh
geeft aan dat brood, pasta, suiker, melk en snacks beter vermeden kunnen worden
en havermout, peulvruchten, vette vis, noten en sojamelk juist vaker op het
menu moeten staan.
Vervolgens ben ik verder gegaan met de
voorstanders van Paleo, Oerdis, Orthomoleculair, koolhydraat arm en Mindfull. En
toen was ik het spoor kwijt. Wat van de één wel mag, vind de ander weer niets. Wel
zijn ze het allemaal eens over graanproducten als brood, pasta, rijst,
ontbijtgranen en aardappelen. Deze kunnen we beter weglaten van onze dagelijkse
voeding. Zuivel is een minder juiste keuze, alleen voor producten van
geitenmelk maken ze een uitzondering. Maar hier zijn ze het niet met elkaar
eens, zo ook niet over soja en havermout.
Wat ik zo raar vind is dat wanneer er een nieuw
boek uitkomt ik me telkens weer mee laat slepen in de gedachte dat misschien nu
echt de oplossing voor overtollige kilo’s gevonden is. Terwijl ik toch echt wel
weet dat je de oplossing moet zoeken in minder calorieën eten dan dat je
verbruikt. Voor de één is het een boterham en voor de ander een salade. Dit wil
niet zeggen dat je ongezond eet. Het gaat erom dat het voedingspatroon bij je
past en je jezelf fit en gezond voelt. En of dat nu met Sonja is of met een
tarwevrij dieet, zolang je jezelf er maar goed bij voelt.
Het blijft een levenslange zoektocht naar het beste
voedingspatroon. En dat moet je door de jaren heen dan ook nog regelmatig
aanpassen omdat je leefstijl en/of levensfase verandert. Maar blijf vooral lekker
eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten